вторник, юли 16, 2024

Традиционната финландска баня и ритуали от години са намерили плодородна почва и у нас. Почитателите на спа удоволствията несъмнено са изпробвали ефекта от релаксиращото въздействие на сауната в нейните разновидности.*

*Изчислено е, че при 15 минутен престой в сауната човек губи между 0.5 и 1.50 литра вода и затова е от съществено значение хората ползващи сауна да пият много течности преди и след сауна.
sauna1

1. Намалява стреса

Медицински изследвания показват, че стресът от ежедневието се отразява на здравето ни и това не е тайна за никого. Голяма част от болестите са свързани със напрежението. Сауната е топло и тихо място, на което можете да се отпуснете, просто влизате вътре и затваряте вратата към света около вас. Топлината релаксира тялото, подобрява циркулацията на кръвта, стимулира производството на ендорфин(хормон на щастието), което ни кара да сияем след сауна.

2. Отпуска мускулите и облекчава болката в ставите

При високи температури в тялото се освобождава ендорфин, който облекчава болката. Той има мек и приятен успокояващ ефект и облекчава болките при артрит и мускулна треска.
Телесната температура се покачва от жегата в сауната, което разширява кръвоносните съдове и повишава циркулацията на кръвта. Това води до ускоряване на заздравителните процеси, облекчаване на болки и заздравяване на рани и натъртвания.
Сауна след тренировка ще намали значително мускулното напрежение и ще елиминира млечната киселина и други токсини.

3. Изчиства кожата

Сауната е един от най-старите методи за разкрасяване и заздравяване на кожата.
При обилното потене кожата се пречиства и мъртвите клетки се подменят. Освен това потта изчиства бактериите от епидермиса и потните жлези. Потта има благоприятно влияние и върху бръчките и кръговете около очите.
С продължително пречистване на клетките скоро ще възвърнете жизнеността, тонуса и блясъка на кожата.
Сауната не е лек срещу акне, но често помага заради дълбокото почистване на порите при потенето.

4. Помага за по-дълбок сън

Проучванията показват, че използването на сауната може да допринесе за по-дълбок сън. Множеството любители на сауната могат да потвърдят това.

5. Изчиства от токсините

Заради заседналия начин на живот много от нас не се потят достатъчно често. Дълбокото потене има множество ползи. При покачването на телесната температура всички процеси в тялото се ускоряват. Нервната система изпраща сигнали на милиони потни жлези по тялото и те започват да произвеждат пот, като по този начин охлаждат тялото. Това може да свали нивата на олово, мед, цинк, никел, живак и други токсични химикали.

6. Засилва бранителите сили на организма

Немско изследване показва, че сауните значително намаляват възможността от настинки и грип. Когато тялото е подложено на парата и горещината, то започва да произвежда бели кръвни телца по-бързо, което помага при борбата с болести и убива вирусите.
Сауните могат да облекчат запушването на носа от настинки и алергии, особено ако използват пара. За още по-добър ефект може да използвате евкалипт.

7. Изгаря калории

Потенето отнема много енергия. При стоенето в сауна се изгарят калории, в зависимост от температурата и времето могат да достигнат до 500

0 Comments

Leave a Comment