петък, април 26, 2024

Kickboxing

Какво пречи на много хора от кик-бокс в залите? Отговорът е очевиден – това е страхът. Този от нараняване; този от болката, която е причинена от ударите; този от провал и т.н. Страхът, както знаем, има големи очи. Но до голяма степен те не са оправдани. Хората са склонни да преувеличават.

Основната причина за страха е плашещата неизвестност. Това, което ние не знаем може да ни изплаши. Защо се страхуваме от удари, когато можем да ги опитаме сами. А за да се научите да се биете, трябва да изтърпите болката.

Болката е неприятна, чувстваме паника, която се появява, когато се приложи сила върху тялото. Тя възниква, когато се окаже максимално въздействие върху нервните окончания на рецепторния апарат, включен в кожата и други органи. Болезненото състояние се придружава от автономната реакция: свиват се кръвоносните съдове, кръвното налягане се повишава, зениците се разширяват.

Болката алармира тялото за спешен случай, така че трябва то да я слуша. Но в никакъв случай не се подчинявайте на болката. Според съвременната психология, емоционалната реакция от болката, макар да се определя от вродените физиологични механизми, до голяма степен зависи и от развитието и възпитанието .

Чувствителността към болка при различните хора е различна . Има много примери, когато спортисти продължават да се борят със счупени китка, пръсти, ребра, с различни навяхвания и други наранявания.

Проблемът при новака кик-боксьор е не просто преодоляването на страха от удари. Трябва, също така, да се увеличи прагът на болка. С опита си ще имате възможността да си определите сами естеството на щетите, причинени от ударите и ако болката не е свързана със сериозно нараняване, можете и да не прекъсвате битка. С течение на времето, болката се притъпява. Тя отслабва поради следните причини:

Тялото се адаптира към болката. Възприема я като нормално положение, а не като сигнал за тревога;

Постепенно ще се научите да „стискате зъби “ и да ѝ устоявате.

Тялото Ви с времето става набито.

С чувството за неизвестност си отива и това за болка, което означава, че няма причина за паника.

Един истински боец не е този, който не чувства болка и страх, а този, който знае как да ги преодолее .

0 Comments

Leave a Comment