петък, март 29, 2024

bjj1. Не работят на високо ниво.
Това е абсолютно невярно, почти половината от ключовете в последните няколко издания на ADCC(най-силното граплинг състезание), са ключове на крака. Много от най-добрите BJJ състезатели са били заключвани с ключ на крака.
2. При атаки на краката губите позиция.
Това е вярно само ако нямате позиционните знания за тези ситуации. Добрият специалист по краката знае не само ключове, но и суипове и пасгард. Много топ състезатели използват успешно заплахите от ключ на крака, за да обърнат противника или да му минат гарда.
3. Ако правите ключове на крака ще ви изостане позиционната игра.
Това е въпрос на личен избор, ако човек не тренира някоя част от играта определено ще изостане. Ключовете на крака се комбинират и помагат много на позиционната игра. Важен е баланса.
4. Инструкторите по BJJ нямат високо ниво.
Едни от най-големите специалисти по ключове на крака идват от Бразилското Джу Джицу – Дийн Листър, Рузимар Палхарес, Рафаел Мендес, Шиня Аоки. Ако някой не е компетентен в тази област си е негов пропуск, а не на бойното изкуство.
5. Ключовете на крака са изключително опасни и трябва да са забранени на тренировка.
Някои ключове на краката(главно усукващите коляното) са малко по-опасни – толеранса от момента в който ви заболи до контузията е по-малък. Това не означава обаче да не се тренират, просто трябва да се внимава повече. Добра идея е най-опасните ключове да са забранени в първата половин/една година докато трениращите не се освободят от егото. Ако се правят внимателно и се тупа навреме риска е минимален.

Tags: , , ,

0 Comments

Leave a Comment