събота, април 20, 2024

Много исках да отслабна, но нямах желание…

Често чувам хората да казват: ‘’Нямам желание да откажа: шоколада, сладоледа, хляба, пърженото, бирата или чашката вино преди лягане, но много искам 😉 Сигурно пропуснам нещо? Но няма как да изредя всички любими за вас неща. Факт е, че любовта към вредните храни ни пречи да постигнем желаният резултат. На това му казвам аз “Забранена любов”.
Искам преди да продължа да бъда ясен с едно: Всяка една непоносимост към храна или зависимост към нея (не мога да ям броколи, не мога без шоколад), са изцяло на психическа основа (в това число изключваме алергиите). И понеже всичко се случва в главата ни, трябва да сме готови за атаките на собственото ни съзнание.

1. Това не е краят а само началото.
‘’От днес спирам всичко вредно започвам режим, няма време за губене.’’
Първата от няколко големи грешки е рязката смяна на храненето. Говорим за начин на живот, не 60 дневна диета. Ако ще се храним здравословно, то трябва да влезем плавно в идеята. Съгласен съм, че това няма да ви помогне да влезете в новите дънки още утре, но трябва да започнем всичко на етапи. Така ще си спестим излишен стрес и ще си гарантираме по-сигурно успеха.

2. Малките хапки са най-сладки.
Първо нека се опитаме да пренаредим менюто. Как и кога разпределяме храната си е най-важно. Не говорим за онзи тип фитнес диети с по 5-6 хранения. Достатъчно е да разпределите храненето си на 3 пъти дневно (поне в началото). Но наистина до там. Без да слагате всякакви различни вкусотии в периода м/у тях. Много от вас не си дават сметка колко пъти изяждат по една солетка, един бонбон или парченце торта “ама много мъничко парченце беше, а и колежката имаше рожден ден”. Точно тези малки камъчета ни спъват по пътя. А те са там именно защото не сме свикнали да се храним по график.

Закуската е храненето, в което може да сложите нещо сладко, като шоколад, макар и овеса да е по-добрият избор. Също така може да си направите палачинка. Кой не обича палачинки? Но никога не пропускайте закуска.
Обяда трябва да е значително по-чист като храна. (месо, картофи, ориз са преобладаващите)
Следобедното хапване винаги е добре да бъде леко, не много обилно – салата с яйце например.
Вечерята трябва да бъде максимално изчистена и лека. А месото е за предпочитане (естествено нищо пържено)

3. Закуската прави шампиона
Научете се да закусвате. Много от вас не си дават сметка, че почти през целият ден хапват нещо, само защото са пропуснали закуската. За това направете така, че да имате време за закуска. “АМА АЗ НЕ МОГА ДА ЗАКУСВАМ” вярвайте ми, след една седмица редовна закуска ще се обедите, че АПЕТИТА ИДВА С ЯДЕНЕТО. Научим ли се да се храним 3 пъти на ден по едно и също време, ще усетим как метаболизма драстично започва да се подобрява. Сега на къде?

4. Капка по капка или хапка и по-малка хапка.
Започнете да изключвате една по една всички вредни храни. Започнете с най-любимата. За мен това беше тестото. Вижте коя е тя за вас и без оправдания, разбрахме ли се ;)? Чашката вино, лъжицата или блокчето шоколад, дори една палачинка са точно малките камъни, които обръщат колата. Не ставайте жертви на собствените си малки зависимости. Тялото ви не се нуждае от захар за да съществува.

5. Да живее чийтинг деня.
Ето тук е момента, в който да ви разгневя всички. Дори и да сънувате любимите си десертчета като Mars, Twix и Snikers, ще трябва да ви разочаровам, денят за свободно хранене, не е денят за отровно хранене. Нека бъдем ясни: два кренвирша, половин килограм халва и евентуално една тарелка толумбички (при това само за закуска), няма да ви помогнат да излезете от трапа. Най-много да се заклещите в него. В денят за свободно хранене се хранете колкото пъти се храните обикновено. Просто заменете нормалните храни като картофи и ориз с една пица примерно. Един сладолед за деня е достатъчен, не ви е нужна цялата витрина на Рафи. И така в трите хранения просто сложете любимата си храна. Не награждавайте себе си с тонове храна, вие не сте домашните си любимци.


6. Носете си очилата в магазина.

Много хора се смеят когато вляза в хранителният магазин и се чувствам като в библиотека. Някога, някой от вас заигравал ли се е от малките бели етикетчета, на които пише ‘’съдържание’’ (хранителни стойности). И колкото и банални да са забележките ми “Кренвиршите от месо” са само началото на списъка. Гледайте внимателно хранителните стойности. Какво като пиете портокалов сок от истински портокали, след като в него има добавени 21гр./250мл. ИСТИНСКА ЗАХАР. Купувате си портокали и си правите фреш-това е решението. Като цяло пакетираните стоки не са за предпочитане.

Има още много неща, които мога да ви посъветвам, но това би отворило още толкова много въпроси. Важно е да запомните само едно: Храненето е начин на живот, навик който се изгражда с години. Мисията ни не е да влезем в чифт дънки, за която постоянно да се борим. Мисията ни е да намерим размера, който ни харесва и да пасваме в него ВИНАГИ. А за целта, ще трябва да посветим време и усилия. И не забравяйте: ‘’Мотивацията определя това, което правиш. Отношението определя колко добре го правиш.’’

Източник Healthstore

0 Comments

Leave a Comment