четвъртък, април 25, 2024

Новият противник на Багата оцелял с три куршума в тялото, след като прикрил дете по време на стрелба.

00417910Лавар Джонсън е име, което доскоро не бе особено познато в България и регионалните среди на смесените бойни изкуства. Нещата обаче се промениха, когато стана ясно, че след 10-тата поредна победа на нашето момче Благой Иванов в Белатор, именно той ще бъде следващият му опонент.

Багата успя да спечели със съдийско решение срещата си с един от най-опитните бойци в тежката категория на организацията Ричард Хейл и гледа смело напред към възможността да щурмува титлата в тежката категория на промоутъра. Кой обаче е Лавар Джонсън и ще се окаже ли сериозна пречка за българина при преследването на колана в дивизията?

Непредсказуемостта на съвременния спорт ни прави често пъти предпазливи в предварителните оценки за това, какво може да стане в определен мач. Това важи в пълна степен за предстоящия мач между Багата и Джонсън.

Американецът е типичен кикбоксьор, който обаче е имал възможността да се изправи срещу едни от най-силните бойци в тежката категория на съвременния ММА. Има срещи за големи промоутърски организации, като Страйкфорс и  UFC, а освен това разполага и със сериозна статистика, която не може да бъде игнорирана- цели 26 изиграни срещи на професионално ниво. Янкито е успял да победи Пат Бари и Джоуи Бертран, а в Белатор пристига, след като прекратява отношения с най-голямата организация в света на смесените бойни изкуства – UFC.

Оцеляването и борбата не са нещо непознато за Лавар Джонсън, особено в моменти от миналото му. През 2009-та година боецът е прострелян от няколко куршума в двора на дома си, където празнува Деня на независимостта в семейна обстановка. Когато стрелбата започнала, смелият боец видял малко момиченце, което прикрил със себе си като „жив щит“ и скоро след това осъзнал, че е прострелян. В определен момент, състоянието на американеца е създавало реални рискове за живота му. Въпреки сериозните наранявания, които получава от стрелбата, Джонсън успява да се върне на състезателния път и да продължи кариерата си.

Впечатление прави, че повечето загуби на американеца са вследствие на задушаващи или заключващи прийоми. Статистиката идва да покаже, че вероятно борцовите  умения, с които разполага, не са на особено високо ниво и това може да се окаже ахилесовата му пета в мача със световния ни шампион по бойно самбо. Багата разполага със солидна игра „долу“ и без съмнение Джонсън ще изпита сериозни проблеми, ако боят стигне до така наречения „партер“. За последно той успя да постигне победа с технически нокаут (удари) в същото състезание, на което участва и Благой Иванов – Белатор 111.

Багата от своя страна ще преследва четвърта поредна победа след шеметното си завръщане в професионалния спорт през есента на миналата година. Оттогава той постигна две победи с удушаващи техники и един успех с категорично съдийско решение. В събота Благой показа стабилна игра от стойка, с която успя да разклати сериозно Рич Хейл. Във втория рунд българинът имаше шанс дори да довърши срещата след масиран „граунд-енд-паунд“ на земята. Новото предизвикателство пред Благой определено ще изпита ударните му умения, но няма съмнение, че нашето момче влиза във все по-добра техническа и кондиционна форма.

Иванов-Джонсън ще изправи един срещу друг истински бойци. И двамата са оцелели в най-тежката житейски битка – борбата да оживееш.

Tags: , , , , , ,

0 Comments

Leave a Comment