сряда, април 24, 2024


Независимо дали искате да увеличите силата си, да стане по-уверени, да подобрите координацията си или търсите изтощителна кардио тренировка, кикбоксът най-вероятно ще Ви допадне. В днешно време това е един от най-популярните спортове в света. Ще намерите курсове, фокусирани върху какво ли не – от кардио елементите в него до самоотбраната. Преди да изберете къде да тренирате, трябва да сте готови да вдигнете юмруци за първи път. Смятате, че това предизвикателство е за Вас? Тогава влезте в час с тези няколко съвета:

Поставете си лична цел

Да определите собствените си цели, умения и способности е важни първа стъпка преди всяко начинание и особено преди да се заемете с нов тренировъчен план. Искате да влезете в света на спарингите и да се научите да се биете или търсите по-миролюбиви курсове, където просто да Ви вкарат във форма? „На места тренировките наподобяват танци, но има и места, където трябва да сте готови да понесете удари”, обяснява Мигел Ортиз, професионален инструктор. Разгледайте различните варианти, проучете стиловете и после вземете решение. Ако действително целта Ви е да се научите да се биете, по добре помислете за личен треньор, който да Ви помогне да развиете по-добра техника.

Открийте точното място и точния инструктор

Когато решите какво искате, поговорете с няколко инструктори или дори наблюдавайте няколко занимания на различни места. Така най-лесно и точно ще разберете в какво се състоят курсовете им, дали хората там ще Ви допаднат и какви са уменията на инструкторите.

Бъдете честни колко можете да понесете

Ако се тревожите в колко добра форма сте, би било добре да се консултирате с лекар преди да се захванете с нов спорт. Особено ако страдате от хронични състояние като астма, диабет или затлъстяване. Кикбоксът може да бъде по-интензивен от обикновените тренировъчни програми. „Всеки е добре дошъл, но трябва да бъде брутално честен със себе си и треньора си относно своите проблeми и ограничения”, обяснява Ортиз.

Пдоготовете екипировката сиgsp-training

След като изберете къде ще тренирате, проучете дали трябва сами да си осигурите екипировка. На някои места е необходимо да си носите собствени ръкавици, каски и т.н. Дрехите Ви не бива да са нито много отпуснати, нито прекалено впити в тялото. Кърпа и шише вода също ще са Ви от полза.

Не подценявайте храненето

За да се заредите с енергия преди тренировка, Ортиз препоръчва да наблегнете на въглехидратите – храни, които се усвояват бавно, като бобови растения, кафяв ориз и сладки картофи. 30 до 60 минути преди заниманието може да приемете малко бързи въглехидрати, като плод или сок. Също така е важно да бъдете напълно хидратирани преди тренировка.

Започнете миролюбиво

Има причина занимаващите се с бойни изкуства да бъдат представяни като хора, прекарващи доста време с кръстосани крака в манастирите. Медитацията помага да се фокусирате, което пък ще Ви даде предимство при спаринга.

Изводът

Важното е да запомните, че независимо дали тренировката Ви е фул-контакт или е само с кардио насоченост, курсовете по кикбокс не са турнир по кикбокс. Това е само упражнение. Хората са отишли там, за да придобият нови умения, да влязат във форма и да се забавляват. Моментът с ударите може да е притеснителен за някои, но не е неoбходимо да правите нещо, което не Ви кара да се чувствате комфортно, а и имате достатъчно време, за да станете по-добри.

Ако смятате, че кикбоксът е подходящ за Вас, вижте къде може да тренирате в София, Пловдив или Варна.

ИНФО – http://www.2bfit.bg/bg/тема/какво-трябва-да-знаете-за-кикбокса

Tags:

0 Comments

Leave a Comment