сряда, юли 17, 2024

Потърсихме г-н Димитър Спасов, който е изпълнителен директор на Българска конфедерация по кикбокс и муай тай, за да коментира представянето на националния отбор по муай тай на световното първенство в Тайланд и републиканското първенство в Шумен по кикбокс лоу кик.

Въпрос: Здравейте г-н Спасов. Преди няколко дена приключи световното първенство по муай тай със силно българско участие. Как ще коментирате участието на нашите представители?

Спасов: Първо, искам да поздравя всички медии които отразиха и винаги са ни подкрепяли в отразяването на подобни наши успехи. Това са далновидни журналисти, които разбират първостепенното значение в популяризирането на подобни прояви и правят усилията на нашите шампиони значими. Важно е децата и младежите да растат с добрите примери в живота. Да се научат да се борят за всяко нещо и да разберат че успехите идват след тежък труд,последователност и постоянство, не само в залата, но и в живота.

Представянето на националите ни на Световното Първенство по Муай Тай в Банкок беше повече от епично. 7 световни титли, 2 сребърни медала и 3 бронзови. Това не само че е най-доброто не представяне до момента, но и нашите буквално прегазиха конкуренцията.

Въпрос: 7 световни титли за България- предвид това че ги извоюваме в меката на спорта Муай тай прави това постижение уникално. Това ли е най-доброто класиране до този момент от световно?

Спасов: Да, това е най-доброто представяне до момента. Както казах, българите бяха голямата сензация на това световно. Наистина бяха неудържими…. За пореден път треньора на националния отбор – Николай Атанасов оправда нашите очаквания и доказа своя професионализъм и тактически способности в изграждането на състезателите преди и по време на световното. Марио Кирилов който доскоро беше елитен състезател по муай тай, пренесе знанията си от ринга към хората и вече е помощник треньор на националния отбор, като активно помага на Николай Атанасов.

Също, имахме български представител в съдийската колегия който се справи отлично и не остана незабелязан. Това е бившият състезател и вече съдия Марио Иванов, който е един изключително амбициозен млад мъж с бъдеще в съдийското направление.

Въпрос: Направихте 2 лагера преди състезанието и предвид резултатите излиза че са били много добри и положителни за състезателите. Възнамерявате ли да организирате още такива? Къде и кога?

Спасов: Само да кажа, че ние на 2 януари и ръководство и състезатели вече бяхме в залата на лагер в Банско и полагахме основите на една успешна година. Предстоят Световни и Европейски Първенства по кикбокс и европейско по Муай-Тай в края на годината. Няма да оставим нищо на случайноста и както винаги ще имаме силни републикански първенства последвани от тежки предсъстезателни лагера.

Благодарение на подкрепата на министертвото на спорта и главният спонсор на конфедерацията, успяваме да предоставим най добрата подготовка на нашите състезатели.

Въпрос: Можете ли да кажете какво смятате за най-добрия дебютант на световно първенство по муай тай станал Световен шампион Али Юзеир?

Спасов: Али Юзеир е изключително скромно и трудолюбиво момче. Отличава се с своите качества и дисциплина което му носи постоянни победи както на аматьорския, така и на професионалния ринг. Мисля че ако продължава в същият дух,един ден ще стане голяма звезда. Другата голяма надежда на конфедерацията е световният шампион по К1 и вече на Муай Тай – Християн Корунчев. Това момче гази всичко пред себе си и също има заложбите за велик шампион.

Въпрос: Какво предстои пред Българска Конфедерация по кикбокс и муай тай за тази състезателна година?

Спасов: Програмата е пълна. Имаме международни съдийски семинари по ринг и татами които са много сериозни и посещавани от цял свят. Също предстоят Световни, Европейски, както и редица престижни турнири на които ще вземем участие.

Въпрос: Срещаме Ви след успешното републиканско първенство по кикбокс в Шумен. Какво е вашето мнение за него?

Спасов: Състезанието се получи точно така както си представях – отлично и силно. Игра се на два ринга през събота и неделя. Очаквано високо ниво на срещите. Наблюдавах внимателно за нови таланти при юношите.

Статията е от боец.бг

0 Comments

Leave a Comment