четвъртък, март 28, 2024

Невиждано и безпрецедентно решение на главния съдия в 4-ия кръг на Световното първенство по джудо в Унгария лиши Ивайло Иванов (кат. 81 кг) от участие на четвърфинал на шампионата. Вчера в схватка срещу монголеца Ууганбаатар Отгонбаатар две минути преди края българинът направи класически ипон, който беше зачетен от реферите, и Ивайло бе обявен за победител. Монголецът поздрави Иванов за успеха му и в този момент съдията изчака около 20 секунди, за да отмени ситуацията. Малко след това, нашият състезател получи предупреждение за пасивност и Отгонбаатар ликуваше с крайната победа.

„Аз, както и хората, които разбираме от джудо в България за първи път виждаме подобно нещо. Гледах срещата и когато видях как с техниката „осотогари” Ивайло го разби, това си беше чист, класически ипон. Абсолютен! Централният съдия и двамата рефери зад камерите веднага го зачетоха. Така, както е по правилата. Не мога да повярвам, че след това срещата продължи. Веднага изпратих официално писмо до Световната федерация в което написах, че всеки човек, който се занимава или занимавал с джудо е видял изпълнението на Ивайло и това си е категоричен ипон. Също така ги помолих да отговорят официално за решението на съдията.

Скандално е! Подигравка с целия труд на Иванов преди световното. Порязаха ни жестоко и още не мога да повярвам, че е истина. Колкото и пъти да гледам ситуацията си е чист ипон. Десетки души ми звъннаха от нашите среди, за да изкажат възмущението си от отменената победа. Нормално е да има съдийски грешки, но това което се случи е недопустимо. Пред очите на целия свят. Ивайло беше в невероятна форма. В следващия си мач щеше да играе срещу много познат италианец, който е побеждавал не веднъж. След това влизаше на полуфинал и щеше да се бори за медал. Само да кажа, че световен шампион в 81 килограма стана 124-ият в ранглистата от Германия. Сега беше моментът да направим нещо голямо на Световното, но бяхме спряни. Никога не се оплаквам и не търся причините за загубите в другите хора, но вчера беше повече от очевадно. Да обявиш победителя след класически ипон, състезателите да си стиснат ръцете, треньорите вече си тръгваха и хайде отначало. Не е честно и не съм на себе си от решението за отнетата победа. Хората не знаят колко средства са вложени в подготовката на Ивайло Иванов. Никой не подозира какво означава този „ неуспех” за федерацията и нейния бюджет. Ще чакаме решението на Световната федерация, но няма как да върнат нещата. Всичко приключи, за съжаление в наш ущърб”, изказа възмущението си генералният секретар на БФДжудо Асен Коруджиев.

Информаци БФ Джудо

Tags: , , ,

0 Comments

Leave a Comment