петък, април 26, 2024

gsp-training“ Умът е твоята граница. Докато умът може да си представи, че се справяш с нещо,значи ще го направиш . Просто трябва да си убеден на 100 % . “ – Арнолд Шварценегер

Бодибилдинг – нещо повече от вдигане на тежести

Бодибилдингът предлага невероятни възможности за поддържане на здравето на тялото и духа . Онзи , който е изпитал удовлетвореността след интензивна тренировка в залата или след освежаващ крос в гората , разбира за какво говоря .

Сигурно вече се чуват първите гласове , които питат : ,, Бодибилдинг и крос в гората ? Преди да се запозная с нещата отвътре и аз може би съм смятал като Вас , че бодибилдърите ,, правят“ огромни мускули с тежести и от масивност почти не могат да тичат . И въобще – това не са ли натъпкани с анаболи , не много интелигентни фукльовци ? “ Това са само два от най-широко разпространените днес предразсъдъци за бодибилдинга . Разбира се , както във всеки друг спорт , така и тук има ,,гнили ябълки“ , които допринасят неблагоприятно за репутацията на този спорт , които е в основата на всеки друг спорт . Действително , прекомерното развитие на телата на днешните шампиони в бодибилдинга едва ли би било възможно без използването на химически субстанции и хормонални вещества . Но да ги оставим тях и да се върнем към същината на този спорт , а именно да изградим хармонична , добре балансирана мускулатура на тялото и да станем по-силни физически и психически . Защо казвам , че бодибилдингът е във фундамента на всеки спорт ? Защото независимо , кой спорт сте избрали да практикувате , вие се нуждаете от мускулна издържливост и сила . Първоначалната цел на бодибилдинга е здравото телосложение . За да развие мускулатура , бодибилдерът тренира с тежести , за да се запази здрава и работоспособна сърдечно-съдовата система – в тренировъчния план се наслагват допълнителни елементи (активности) като кросове или колоездене , а упражненията за разтягане (стречинг упражненията) целят да се запази подвижността и гъвкавостта на тялото и допълват всяка добре обмислена и целенасочена бодибилдинг – програма . Именно това многообразие от физически активности означава пълна и здравословна тренировъчна система .

Тренировката би довела до оптимално добри резултати , само когато се допълва със съобразено с потребностите , здравословно хранене . Поради това всеки амбициозен бодибилдър интегрира въпросът за храненето в своя мисловен процес и активно се интересува от най-модерните диети и новости в храненето . Друг важен конструктивен елемент от тренировките за успешно оформяне на тялото е почивката . Тя е необходима за всеки един спортист , отново независимо от спорта , с който се занимава . Наистина добър напредък е възможен само и единствено тогава , когато след тренировка на тялото се оставят достатъчно фази на почивка . И накрая , но не на последно място трябва да споменем – силата на визуализирането на тренировъчните цели . Вие сте това , за което си мислите по цял ден ! Трябва да осъзнаете , кои са вашите недостатъци и да работите активно , като визуализирате как може да бъдат отстранени те . Това стои в основата не само на всеки спорт , но на всеки един аспект от живота ни .

Така , че който свързва понятието бодибилдинг само с монотонното вдигане на тежести , греши , така както греши всеки , който си мисли , че бойните спортове са само нанасяне на силни удари . Бодибилдингът по-скоро означава стил на живот , който води до отлично здраве , жизненост и привлекателна външност . Използвайте всеобхватните възможности , които ви предлагат , правилните тренировки , съобразеното с потребностите хранене , достатъчната почивка и позитивната нагласа за вашето физическо и психическо здраве и спортен и житейски прогрес . Струва си !

МОТИВАЦИЯ

Какво искате да постигнете чрез бодибилдинг ?

Целта , която се стремите да достигнете чрез бодибилдинг , трябва да има силен личен стимул . Успехите или неуспехите най-често зависят от вас самите . Вие решавате накъде да вървите и каква цена сте готови да заплатите за да сбъднете мечтите си . Независимо от бойния спорт , който практикувате , вие сте отдадени на целта си , тренирате техниката , издържливостта , менталната нагласа и т.н. Но за да сте най-добрият това не е достатъчно , за да сте нумеро уно , вие трябва да дадете 110 % от себе си , и ако разберете , че опонентът ви тренира на 111 % , вие трябва да дадете 112 % от себе си . Постоянното надграждане на постиженията зависи от мотивацията , затова трябва да сте постоянно ,,гладен и жаден “ за победа .

Поставяте ли си въпроса ,, Защо? “ по повод отношението си към тренировките и начина на хранене , за вашата мотивация ? Преди да започнете да клякате със 140 кг на раменете при поредната серия от клякания , докато дъхът ви спре , а сърцето сякаш ще изскочи от гърдите , или бедрата ви “горят“ при упражнения с машина или разтягане , сякаш безброй нажежени игли се забиват в мускулните влакна , тогава питате ли се : ,, Защо всъщност го правя ? Защо си причинявам това ? “ . Само когато имате пред себе си ясно осъзната цел , ще можете да поддържате дълго време необходимата за тренировките дисциплина . Това се отнася и за храненето ви . Когато попаднете в ситуация , в която останалите похапват , а на вас ви се налага да спазвате режим за да влезнете в желаната категория , непременно имате нужда от цел , в която лично сте убеден , че си струва да постигнете , за да се откажете от подобни лакомства .

Поставяйте си реалистични цели . Нито прекалено ниско поставените цели , нито прекалено завишените очаквания са подходящи за мотивация на постиженията . Цел , която може да се постигне без особени усилия , често води до небрежност в тренировъчния процес и режим на хранене и има опасност да ви подведе , така че да не дадете всичко от себе си . Прекалено високо поставената цел пък крие опасност от физически травми и прекалено натоварване на нервната система , което по-скоро ще отнесе труда ви към деградация . Като резултат , вие съвсем по неподходящ начин ще се опитвате да достигнете тази , намираща се накъде в далечината , почти недостижима цел . Следователно е важно да си поставите реални , достижими цели . Спокойно се изкачвайте по стълбата на спортния успех , щом това желаете , но го направете чрез постепенна градация , стъпка по стъпка , до върха !

Да предположим , че искате да станете най-добрият , такъв спортист , какъвто никой не е виждал досега , да станете републикански , европейски , дори световен шампион . На вас ще ви е нужна рутина , много време , отдаденост , дисциплина и любов към това , което правите .

Чрез погледа ,, вътре в себе си “ не само се замислете над това , защо се занимавате с вашият спорт , но и проверявайте мотивите , които са решаващи за запълване съдържанието на личната ви програма за тренировки , режим на хранене и почивка и можете критично да ги оцените.

Типове тяло

Направете най-доброто от вашите дадености

Коя форма на тренировки и на хранене е най-подходяща за вас ? Ако говорим единствено за бодибилдинг , то тогава следва да съобразим по по-различен начин целите на тренировките ви . Но тук става въпрос за комбиниране на бодибилдинг с боен спорт , тип тяло на трениращия , тренировки и хранене спрямо , този тип телосложение . При всички случаи вие се нуждаете от тренировки с тежести за да създадете ядрото на сила , което ще ви е нужно за да успеете във вашия спорт . Тренировките ще бъдат по-различни от тези на билдерите (като мен самия ) . Ще трябва да се наблегне на функционална сила и издържливост + билдерските тренировки , които обхващат всички мускулни групи и повторения вариращи от 1 до 15 . На вас като боец ще са ви нужни и серии с до 20-25 повторения за да тренирате мускулната издържливост . Обхвата на вашата тренировка като професионален боец , ще бъде значително по-разшитен от този , който е подходящ за един бодибилдер , но принципът остава същият . Нека разгледаме различните типове телосложение и да поговорим за потребностите на всеки един от тях .

Ектоморф – Нарича се още aстеник от гръцкото “asthenikys”, което произлиза от гръцките думи „astheneia” – безсилие, слабост и “stenos” – сила. Този тип хора имат тънка кожа на лицето и тялото, раменете са тесни, ръцете са слаби. Техният гръден кош е удължен или плосък, а мускулатурата е слаборазвита. Положителното при тях е, че не развиват големи мастни натрупвания.

anderson silva aranha

Мезоморф – Нарича се още нормостеник и атлетичен тип телосложение. Този тип хора се отличават със силно развит скелет и мускулатура. За мезоморфа са характерни средно висок или висок ръст, с широки рамене, мощен гръден кош, над средно едра глава. Трениращите лесно качват мускулна маса и лесно я поддържат, запазват я в значителна степен дори при по-дълги паузи в тренировките.

1600x1200_2

Ендоморф – (хиперстеник, което произлиза от гръцката дума “hyper” – над, свръхнормата). Тези хора се отличават обикновено със среден ръст, къса шия , с развити вътрешни кухини на тялото и склонност към затлъстяване, ако не се занимават активно със спорт.

42829

Ектоморфът (слабият тип телосложение ) се нуждае от повторения , който варират в диапазона от – 6 до 10 + повторения за мускулна издържливост от 15-20 . Първите серии от 6-10 повторения , ще ви помогнат да създадете мускулна хипертрофия , те ще повлияят и на силата ви . Повторенията е диапазона от 15-20 , ще ви дадат желаната мускулна издържливост , нужна за всеки боен спорт . След силовата тренировка с тежести , ще е нужен стречинг , за да разпуснете мускулатурата . Разтягането ще ви помогне и да оцените тренировката , както и ще ви даде 10 минути , в които да се концентрирате върху предварително натоварената мускулна група . Кардио дейността е също така необходима за вас . Ако натоварвате сърдечно съдовата система значително , чрез основния ви спорт , то кардио дейността след тренировката с тежести е добре да не надвишава 10-20 минути .

Мезоморфът ( мускулестият тип телосложение) реагира благоприятно на всеки вид мускулно натоварване , при него мускулната хипертрофия е нещо , което може да бъде придобито без особени затруднения . Повторенията би следвало да варират спрямо целите на самият трениращ с този тип телосложение + задължителните за един боец серии в диапазона от 15-25 повторения . Кардио дейността след тренировка е нужна , но с оглед на спорта , които практикувате . Стречингът е задължителен , след тренировка с тежести !

Ендоморфът ( пълния тип телосложение ) се нуждае от серии с повторения в диапазон от 8 -15 и отново задължителните повторения за мускулна издържливост в диапазона 20-25 . Независимо от активността на основния спорт , кардио дейността след тренировката с тежести е желателна . Тя следва да е в диапазона от 20-30 минути , като време , като кардиото с променлива интензивност на натоварване , ще бъде най-добрият вариант за трениращ с такъв тип телосложение . Стречинга е задължителен !

Тук е необходимо да кажа , че няма нищо точно в науката за бодибилдинга , така както и в живота . Гореспоменатите типове телосложение са основните , но съществуват и комбинирани типове телосложение ( мезо-ендоморфен , ендо-мезоморфен .. ) .

Източник FightNews.bg

Tags: ,

0 Comments

Leave a Comment