четвъртък, март 28, 2024

А сега накъде

Кобрат Пулев

Кубрат Пулев имаше нужда от близо три години след загубата срещу Владимир Кличко, за стигне до втори мач за световна титла. И това стана възможно само заради непредвидените обстоятелства в тежката категория, които предизвика положителна проба за кокаин на Тайсън Фюри.

Мачът с Антъни Джошуа беше златната възможност в кариерата на Пулев. Шансовете на българския боксьор да стане световен шампион бяха минимални. Това обаче щеше да е най-престижният, най-гледаният и най-доходоносен двубой в кариерата му.

Златната възможност се изпари в понеделник вечерта, когато екипът на Джошуа обяви, че Пулев отпада от мача заради контузия и ще бъде заменен от следващия в ранглистата на IBF – Карлос Такам.

На прага на 37-ата си година, в лоши отношения с мениджърите си от „Зауерланд“, българският боксьор най-вероятно никога повече няма да стигне до сблъсък за световна титла.

Защо се стигна дотук

Пулев е получил контузията още на 6 октомври по време на спаринг. Тя е била пазена в тайна до понеделник, когато българинът е преминал ядрено-магнитен резонанс в Берлин. Прегледът е показал, че има частично разкъсване на гръден мускул, водещ към мишницата на дясната ръка, съобщи Би Ти Ви.

„Приемам го като знак. Щом Бог така е решил, значи така е трябвало да стане. Все така ще бъда себе и няма да предам принципите си. Джошуа трябва да защитава световните титли срещу здрав съперник и аз се радвам, че той вече има такъв. Аз оставам още по-жаден за тази битка и смятам, че е само въпрос на време. Именно подобни предизвикателства карат сърцето ми да бие силно и да усещам, че съм истински жив. В период от една седмица опитахме всичко, за да оздравим контузията, но всяко нещо си иска своето“, написа Пулев на страницата си във „Фейсбук“ след 24-часово мълчание.

Еди Хърн категорично изключи българинът да симулира контузия. „Не мисля, защото той щеше да направи много пари от този мач, а сега губи позицията си на претендент. Няма логика да пропусне тази възможност, за да отиде да направи друг мач, от който ще спечели седем-осем пъти по-малко“, каза промотърът на Джошуа.

Според информации в британските медии Пулев е щял да заработи между 4 и 5 милиона от разпределението на приходите. След данъците и процента, който е предвиден за „Зауерланд“, българинът вероятно щеше да получи около 40% от тази сума. Това е три пъти повече, отколкото спечели от двубоя с Кличко.

На този фон подозренията, че Пулев може да е симулирал, звучат абсурдно. В „Зауерланд“ със сигурност са били наясно, че при евентуална контузия българинът твърдо отпада от сметките. За двубоя в Кардиф бяха продадени близо 80 000 билета, а единствено световните шампиони са в позиция да отложат мач при травма.

Хърн заяви, че Пулев е искал да се качи на ринга на 28 октомври въпреки контузията. „Може би, ако беше срещу друг боксьор, те щяха да направят мача (с контузия). Но не и срещу Антъни Джошуа. Това е последното нещо, което бихме искали“, каза още британският промотър.

Има ли път обратно

Хърн обяви, че Пулев губи позицията си на първи претендент. Българинът ще остане високо класиран в ранглистата на IBF. За да си върне обаче бързо претендентското място, той ще трябва да рискува с мач срещу съперник, който може да се окаже твърде силен за него.

„Пулев може да получи шанс за елиминационен мач. Сега IBF ще обнови ранглистата и когато обяви финална елиминация, може би ще му даде възможност“, коментира Хърн пред IFL TV.

В идеалния за българина вариант той би се изправил срещу Кристиан Хамер, който има 22 победи и четири загуби на професионалния ринг. Такава среща обаче е много малко вероятна. Румънецът с германски паспорт ще се боксира с Александър Поветкин през декември и шансовете му за успех не са големи.

Това превръща петия в ранглистата Джарел Милър в най-вероятния съперник на Пулев. Американецът е на 29 години, висок е почти колкото Пулев и има 19 победи и едно равенство в 20-те си мача като професионалист. Бившият кикбоксьор удря здраво и е спечелил 19 от своите срещи с нокаут.

„Лошата новина за Пулев е, че може би ще трябва да се боксира с Милър, когато IBF обяви елиминационен мач. Ако трябва да мине през подобен двубой, за да си извоюва път обратно до позицията на първи претендент, Пулев може би никога няма да успее. Милър ще бъде наистина голяма хапка за него, защото българският боксьор не може да удря здраво и не може да води близък бой“, пише в анализа си Джим Доуър от boxingnews24.com.

За да се стигне до подобна възможност, Милър първо трябва да победи коравия поляк Мариуш Вах на 11 ноември. Но който и да стане официален претендент за световната титла на IBF, ще трябва да почакат дълго време за двубой срещу носителя на пояса. Причината е, че в края на 2018 г. или началото на 2019 г. се очаква обединителен мач между Джошуа и шампиона на WBC Дионтей Уайлдър.

А когато поясите бъдат обединени, този на IBF ще бъде назад в списъка със задължителни защити. И докато Милър все още е само на 29 години, Пулев ще навърши 37 през май и времето му в големия бокс изтича.

А сега накъде

Преди три години Кубрат Пулев беше на кръстопът. С накърнено самочувствие след загубата от Владимир Кличко и изтичащ договор със „Зауерланд“. Българският боксьор избра най-разумното решение и преподписа с германския промотър.

„Зауерланд“ осигури на Пулев безоблачен път обратно до претендентското място. Той трябваше да спечели само един сериозен мач – срещу Дерек Чисора. Англичанинът беше мечтан съперник, защото е твърде нисък, за да затрудни боксьор с ръста и обхвата на Пулев.

Сега българинът отново е на кръстопът. В последните месеци отношенията му със „Зауерланд“ доста се влошиха. Той атакува остро своите мениджъри и ги обвини, че са договорили мача с Джошуа зад гърба му. Пулев се оплака, че няма достатъчно време за подготовка. Той определи отношението на „Зауерланд“ като „аматьорско“ и заяви, че германците искат единствено да спечелят бързи пари на негов гръб.

Показателен за ситуацията е фактът, че „Зауерланд“ дори не обяви новината за проваления мач на официалния си сайт. Единствено в профила на Кале и Нисе Зауерланд в „Туитър“ се появи кратко съобщение, в което те заявиха, че много съжаляват за случилото се.

На този етап и за двете страни изглежда по-изгодно да продължат сътрудничеството си. Пулев няма как да намери промотър с по-солидни позиции в професионалния бокс. Интересът към него извън България е нулев и за Кличко и Джошуа срещите с българина бяха досадно задължение, породено от правилата на IBF.

А „Зауерланд“ просто не разполага с по-добър боксьор в тежката категория. Не е ясно обаче дали разривът в отношенията им през последните месеци няма да наклони везните към евентуална раздяла.

„Когато няма време и всичко е толкова натегнато, и се получават именно такива неща. Като върви енергията по този начин и то закономерно идват тези проблеми. Може би, то пак е божа работа, но може би ако беше по-спокойно всичко, това нямаше да се случи. Но е факт. Няма смисъл да разсъждаваме ако това, ако онова“, каза Пулев днес пред „Гонг“ на въпрос за проблемите със „Зауерланд“.

Другият вариант пред българския боксьор е да започне да се промотира сам. Тогава той ще трябва да разчита изцяло на галавечери в България. Подобен ход ще е сигурен знак, че кариерата му в големия бокс е към своя край.

Вижте тук големият мача.

0 Comments

Leave a Comment