петък, март 29, 2024

Новината, която ние ще ви поднесем e че до 10 дни в САЩ и Канада се очаква легализирането на ефедрина и съвсем законното му включване в състава на различни продукти. Да, правилно прочетохте – ефедринът отново ще присъства в редица хранителни добавки и то съвсем легално. 

Изненадващата новина за завръщането му бе потвърдена от почти всички водещи компании за хранителни добавки по време на спортното изложение  FIBO 2014.

Основното приложение на ефедрина, преди да бъде официално изхвърлен от химическия състав на хралнителните добавки, бе употребата му в голяма част от продуктите за отслабване или така наречените фетбърнари. 

Много спортисти използват ефедринът преди всичко заради способността му да навлиза в мастните клетки и да ги активира. Започва се един процес на повишаване на енергията като същевременно нашите подкожни мазнини започват се изгарят. 

Друго негово предимство е подобряване на концентрацията и въздействие върху бързината на действията ни.

Както почти всички знаете у нас ефедринът е забранен за свободна продажба с Постановление № 38 на Министерския съвет от 6 февруари 1997 г., тъй като се счита за допинг средство. 

Ефедринът е симпатомиметичен амин и често се използва като стимулант, потискащ апетита и подобряващ концентрацията.

Той е подобен в молекулната си структура на добре познатите ни лекарства  фенилпропаноламин и метамфетамин, както и на невротрансмитера епинефрин (адреналин).

Сродният с амфетамина ефедрин се съдържа в прилагани и досега медикаменти за лечение на кашлица, хрема, грип и за стимулиране на кръвообращението. Амфетамините и подобните им вещества стимулират алфа- и бета-рецепторите и повлияват клинично сърдечната функция (ускорен пулс, повишено артериално налягане). 

Психичното им действие се изразява в премахване на чувство за глад, ободряване, привидно повишена дееспособност. Последното е причина амфетамините да се употребяват като допинг за повишаване на издръжливостта в професионалните дейности (например при нощно шофиране на големи разстояния). Поради многобройните рискове за здравето употребата на амфетамини е забранена. 

Ефедрин HCL е позволен да се продава легално в САЩ под лекарско наблюдение, дори и в момента, но е абсолютно забранена употребата му в индустрията с хранителни добавки13503__475x0__efedrin-pills-1

Легализирането на ефедринът през 2014 година e един от може би най-противоречивите въпроси. 

Както вече споменахте не е проблем да си закупите съвсем законно Ефедрин HCL стига концентрацията му да не надвишава 8мг, да сте пълнолетни и при поискване да предоставите допълнителна информация за себе си като три имена, адрес и тел за връзка. 

Цялата тази информация се събира понеже има ограничение в дозата, която всяко лице може да закупи за себе си на месец.

От тук нататък ще се разбере дали и европейското законодателство ще позволи употребата на ефедрин в индустрията за хранителните добавки или отново ще се наложи на производителите да създават различни партиди – една за Америка и една за Европа. Тази практика не е нещо ново и непознато и е често прилагана от големите компании до този момент.

Източник :mma-bulgaria.com

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

0 Comments

Leave a Comment