петък, март 29, 2024

kickboxingПрез 1972 година в САЩ Майк Андерсън създава правилата на един нов спорт, който нарича “All style sport karate” – “Карате – всички стилове”. Днес всички по света наричат този спорт “кик бокс”.
Андерсън създава спорта като един по-атрактивен и интересен за зрителите, по-разбираем за спонсорите и телевизионните предавания, в сравнение със съществуващия стил карате. В този нов спорт, предпазната екипировка (ръкавици, протектори за глезените и за краката, каска за главата ) са задължителни за всички състезатели. Андерсън вярва, че използването на предпазна екипировка ще направи спорта по човечен за публиката и ще доведе нови състезатели.. Сам по себе си спорта кик бокс развива не само физически спортиста, но и оформя неговата психика, бърза реакция, съответно и бърза, аналитична мисъл, като в самия спорт основното е отличното съчетание в координацията между ръце и крака, което изисква и голяма двигателна култура.

На 14.09.1974 година в Лос Анжелис – САЩ – Андерсън организира за пръв път двубой фул контакт в ринг, като сред първите участници са имената на Джо Луис, Бил Уоллас и Джеф Смит. През 1975 год. Георг Брукнер организира подобно събитие и в Мюнхен, а също така подпомага Доминик Валера да организира през 1976 година една друга вече станала легендарна вечер на бойните изкуства в парижката зала “Пиер Дьо Кубертен”, но все още под името “фул контакт карате”. Поради претенциите на карате-организациите за използването на името карате, посочените по горе организатори наричат спорта кик бокс и през 1978 година регистрират Световна Аматьорска Асоциация на Кикбоксовите Организации (WAKO) Бени „The Jet” Уркидез, Чък Норис, Дон Уилсън са част от хората донесли световна слава и популярност на новия спорт – кикбокс.
От 1993 г насам най – полулярния турнир по кикбокс в света е К – 1, в който си дават среща най – именитите бойци от карате, бокс, кикбокс, муай тай и др. В него изгряват зеди като Ернесто Хуст, Семи Шилд, Питър Аертс, Анди Хуг. Понастоящем членове на WAKO са 113 държави, като в 34 от тях, кик бокса е признат от държавата спорт. През 2003 година бе гласуван приемането на WAKO в GAISF (Световната Асоциация на всички спортове) и утвърждаването на кик бокса като самостоятелен спорт, което открива пътя за приемане в семейството на Олимпийските спортове.

Кикбокс е атрактивен боен спорт, обхващащ най – голямата аудитория сред сродните спортове поради своята зрелищност, красота и динамика, както и поради факта, че в семейството на Световната Асоциация на Кикбоксовите организации (WAKO) се развиват осем различни стила кикбокс по които има отделни първенства. По този начин представители на различни направления в бойните изкуства се обединяват в една организация под общо име – кикбокс.
Състезателните стилове са с различна насоченсот и повишаваща се сложност, което дава възможност на бойците да напредват по – лесно преминавайки постепенно от по – лек към по – сложен правилник..

„Семи контакт” – стил насочен към изграждане на бързина и ловкост, основащ се на идеята за първия решаващ удар.

„Лайт контакт” – стил, играещ се с леки удари, целящ изграждане на тактически умения в бойците при сравнително леки условия.
„Кик лайт контакт” – стил, чийто правилник е усложнен вариант на предния, включващ удари с крака в бедрата, целящ постепенно преминаване на бойците към по – трудните и сложни стилове.
„Фул контакт” – първият стил с пълен контакт, изшолзващ удари над пояса.
„Лоу кик”- стил, в чиито правила се разрешава и атакуване на бедрата, откъдето идва и името му – „нисък ритник”
„ К – 1” познат още като “Тай кикбокс” – стил включващ и удари с колене в тялото, главата и бедрата. Това е правилникът, по който се провеждата състаезанията К- 1 и World Max.
„Муай тай” (тайландски бокс) – най – опасния и труден стил, чиито правила разрешават удари с лакти и колене, клинч, както събаряния и хвърляния .
„Музикални форми” – артистично съчетание от музика и техники демонстриращо красотата на бойните изкуства.

Едно от най – големите достойнства на спорта ни е създаването и култивирането в трениращите на качества като дисциплина, трудолюбие, смелост, упоритост, целеустременост и много важно – подобрява и укрепва физическото им състояние

Tags:

0 Comments

Leave a Comment